החופש הגדול מתקרב ויחד אתו התכנונים, החששות, הבילויים והחיפוש אחר הכוחות לעבור את התקופה הזו בשפיות. למה החופש הגדול כל-כך מאיים עלינו ההורים?
לרובנו, השגרה של שנת הלימודים היא רשת בטחון. השגרה הזו עוזרת לנו ולילדים שלנו לשמור על סדר יום קבוע, על הרגלים, טקסים, ערכים. היא מאפשרת לעמוד על שתי רגליים ולשמור על האיזון ביומיום. לגוף ולנפש שלנו יש שאיפה טבעית להיות תמיד באיזון (בהומאוסטזיס) - המענה לצורך אנושי זה מתאפשר הודות לשגרה. לכן, ניתן לומר כי האיזון והשגרה בריאים וחשובים לנו.
החופש, לעומת זאת, שובר את השגרה. מטרתו היא לשנות את הסדר הקבוע, את הריטואלים, לתת לילדים (וגם לנו) דרור. דרור מחשבתי, פיזי, רגשי – זמן לגלות דברים חדשים. החופש מאפשר לנו לבדוק את האיזון שלנו גם על בסיסי תמיכה צרים ומאתגרים: לעמוד על רגל אחת, ללכת על קורה, לעמוד במאוזן. ליציאה מהשגרה גם כן חשיבות רבה, היא מלמדת אותנו על עצמנו ועל יכולותינו להתמודד גם במצבים לא שגרתיים.
אם כן, איך אפשר לשבור את השגרה ועדיין להרגיש באיזון? איך אפשר לשרוד את החופש הגדול?
מינון! זהו שם המשחק. אם נדע כהורים לנהל שגרת חופש, אשר כוללת שמירה על גבולות וערכים ברורים מצד אחד ונותנת הזדמנויות אמתיות של חופש, הזדמנויות המעודדות שבירת שגרה מן הצד השני – נצליח לעבור בשלום ויותר מכך, לגרום לכל המשפחה שלנו ליהנות מהחופש הגדול.
שש המלצות לשגרת חופש בריאה:
הכינו יומן לחופש הגדול, הכולל את כל 62 הימים. כדאי להכין יומן זה בשיתוף פעולה עם הילדים, לסמן בו את כל התכניות והימים המיוחדים שמוצעים בהמשך. אם יש ילדים קטנים היעזרו במדבקות/ציורים כדי להמחיש מה עושים בכל יום.
ימי כיף משפחתיים בחופש! האיזון - אתם ההורים בוחרים וקובעים את הבילויים המשפחתיים בחופש: מלון, קמפינג, ים, בריכה, סרט, יום סבא-סבתא וכד'. הערכים החשובים יהיו בשיתוף בני הבית לגבי הבילויים, הזדמנות לצבור חוויות משפחתיות ולבלות זמן איכות.
היציאה מהאיזון - נותנים לילדים לבחור 3-5 בילויים שהם רוצים. אלו יהיו הבילויים שהם מחליטים מה עושים ועם מי. אם הם קטנים וקשה להם לחשוב לבד על רעיונות - הציעו להם הצעות. מה אתם מלמדים אותם בהתנסות זו? שיש להם חופש בחירה, הזדמנות לפתח יצירתיות, לקיחת אחריות על הבחירה שלהם (אם יהיה מוצלח או לא...)
תזונה בחופש - שומרים על איזון: מקפידים על תזונה נכונה ומאוזנת של ארוחות מסודרות גם בימי החופש. כשאנו רעבים, אנו חסרי סבלנות, עצבניים ופחות משתפי פעולה. זכרו כי מענה בזמן לצורך ההישרדותי של רעב ימנע מריבות וויכוחים מיותרים.
יוצאים מאיזון: נותנים לילדים 3-5 ימים בחופש שהילדים מרכיבים את התפריט היומי שלהם. כן, גם אם הוא יהיה תפריט עשיר בממתקים וחטיפים... מה אתם מלמדים אותם בזה? יכולת לתכנן מראש, לדאוג לקנות את המצרכים מבעוד מועד, וכן גם ערך חשוב של גמישות מצד ההורים. מי יודע אולי תופתעו ויהיה בתפריט גם משהו בריא:)
תנו למסכים קצת חופש!!!!! האיזון: כדי שהילדים לא יבלו ימים שלמים מול המסכים, הגדירו מראש (יחד איתם) את מכסת השעות היומית. כוונו אותם להשתמש במסכים גם כדי להעשיר את עצמם, למצוא תחביבים ונושאי עניין חדשים. למסכים יתרונות אך גם חסרונות, חשוב ללמד את הילדים מינון בנוגע לשימוש במסכים – מינון גם בחופש. ובאותה הזדמנות עשו בדק בית עם עצמכם.. האם אתם מצליחים להתנתק מהמסכים בחופש?
כעת, לתרגיל בשיווי המשקל: אם יש משהו שהילדים שלכם היו הכי רוצים לשמוע מכם בחופש זה את המשפט הבא - "תראה כמה שאתה רוצה". אז תנו לילדים 3-5 ימים בחופש בהם אתם לא מגבילים אותם בכלל בשעות המסך. לא מעירים להם שהם כבר יותר מדי זמן עם המסכים, לא מתערבים ונותנים להם ו-לכם חופש מהתעסקות בנושא המסכים. כך יצטרכו ללמוד לשים לעצמם גבול, ללמוד איך מתנתקים ממשהו ממכר ללא עזרה חיצונית - ליצור שוטר פנימי שלך.
שלוש, ארבע ו...פעילות גופנית -
נצלו את הזמן הפנוי הרב שיש בחופש גם כדי לעשות פעילות גופנית. זמן נהדר להתנסות בכל מיני סוגים של פעילות גופנית: פינג-פונג, מטקות, שחייה, זומבה בבית ועוד. למדו אותם קלאס, גומי, קפיצה בחבל – אלו משחקים שיכולים להעסיק אותם וגם להכניס אותם לכושר. הציבו יעד של אורח חיים בריא: 150 דקות שבועיות של פעילות גופנית. החופש הוא הזדמנות להטמיע שגרה פעילה.
מתאזנים יחד: תאתגרו אותם וצפו לאתגר בעצכם - הילדים יהיו מדריכי הכושר המשפחתיים (3-5 פעמים בחופש), הילדים בוחרים עם מי ואיזו פעילות גופנית הם עושים. למשל: הליכה עם אמא, אופניים עם אבא, מטקות עם סבא, מסיבת ריקודים עם הבת-דודה ועוד. הם המפעילים של החוג המשפחתי. מה נרוויח מזה? פיתוח יצירתיות, תעסוקה בתכנון הפעילות ובהעברתה, תעסוקה פיזית על חשבון זמן פסיבי (מול המסך) ושיפור מרכיבי כושר שונים. אם מתאים לכם להשקיע מעט, ציידו אותם במשרוקית וציוד נחמד ובסוף תעניקו למדריך הכושר מדליה על ההשקעה באימונים המשפחתיים:)
לישון לישון לישון!!! החופש הוא זמן נפלא גם כדי למלא את המצברים של שעות השינה. אם רוצים קצת להגמיש את שעת השינה הקבועה, כמובן שניתן לעשות זאת בחופש. אם בשגרה הוא הולך לישון בשמונה, אז אפשר לדחות בשעה את שעת השינה. אבל, קחו בחשבון שלקראת סוף החופש תצטרכו להקדים שוב את שעת השינה, לעשות הכנה ולא רק ביום האחרון של החופש. בכל מקרה הקפידו על מכסת השעות המומלצת בכל גיל וזכרו כי מענה לצורך פיזי בשינה – ימנע התנהגויות של חוסר שיתוף פעולה, מריבות, ועימותים שנובעים מעייפות.
תרגיל מאתגר לשיווי המשקל של ההורים: תנו להם קצת חופש, תחליטו על 4-6 ימים בהם אתם משחררים ואומרים "תלך לישון מתי שבא לך". בימים האלה הילדים יודעים שהם בוחרים מתי הם הולכים לישון. שיש להם את החופש להחליט על עצמם. מה הם לומדים? הם לומדים לקחת אחריות על עצמם, לומדים לשים לעצמם גבול, לומדים להקשיב לגוף שלהם אם הוא מאותת על עייפות ומקבלים מכם ההורים דוגמה ליכולת להתגמש.
זמן להחלפת תפקידים.... חלקו לילדים מטלות ביתיות בהתאם לגילם שהם אחראיים למלא במהלך החופש. תנו להם להרגיש שהם תורמים לבית. אפשר לגוון ובכל יום/שבוע להחליף מטלות בין בני הבית. כתבו מי אחראי על מה ביומן (לערוך א.ערב, למלא מדיח ועוד. כדי להרגיש חלק מהבית חשוב לתרום ולא רק להיתרם. מטלות ביתיות הן גם תעסוקה – ותעסוקה בחופש זה טוב:)
שחקו משחק בו מתחלפים בתפקידים – הילדים בוחרים 2-3 ימים בחופש בהם, אבא/אמא הם הילדים והילדים הם ההורים. מה זה אומר? שהילדים מבצעים מטלות של ההורים: מכינים א.בוקר, מקפלים כביסה, מכינים לאמא קפה, הכל בהתאם לגיל. למה זה כדאי? כי כך לומדים על אחריות, מכירים מטלות בית שונות ולומדים להעריך את העבודה הרבה של ההורה.
בימים האלה, תשבו בנחת על הספה עם מוסיקה ברקע והכי חשוב - אל תסתכלו לכיוון המטבח!
אני מזמינה אתכם להסתכל על החופש הקרוב כהזדמנות שלכם ושל ילדיכם לחקור ולגלות. אם תאמצו את שגרת החופש המומלצת, תעודדו ותלמדו את ילדיכם ערכים חשובים כמו: גמישות, יצירתיות, בחירה, סקרנות ולקיחת אחריות.
וזכרו, שהחופש הגדול הוא תקופה מוגדרת, שתבוא לסיומה בסופו של דבר ואז תחזרו שוב לשגרת הלימודים. קחו נשימה עמוקה, הגמישו את עמוד השדרה שלכם ותנו לילדים ולכם למצות את החופש הגדול.
מאחלת לכם חופש גדול מאוזן ומהנה:)
Comments