איך מחוללים שינוי? מאיפה מתחילים? איך מצליחים לעמוד ב'מילה' שלנו ההורים וליישם את ההחלטות שהתקבלו. הורים רבים כל כך רוצים הורות אחרת, נינוחה יותר, זורמת. הם מבקשים אווירה טובה בבית אך לא מצליחים לחולל את המהפך המיוחל. צעד אחר צעד ..
הצעד הראשון - אבחון
שלב האבחון הינו השלב הראשון והקריטי כשיש מצב שרוצים לשנותו. זוהי נקודת המפגש הראשונה בין עולם ההורות ועולם הבריאות, ישנה התנהגות/סימפטום שנרצה לטפל וכדי למצוא את הפתרון המתאים, יש ראשית לאתר שורש הבעיה – זהו האבחון.
המודל נותן זווית הסתכלות חדשה על התנהגויות של בני המשפחה ומלמד כיצד ניתן לגשת אליהן בדרך אחרת, דרך שתפחית את ההתנהגות הלא-רצויה ובמקביל תעודד התנהגות רצויה.
'מודל גוף המשפחה' הינו כלי לאבחון התנהגויות ומצבים במשפחה שפיתחתי.
המודל מבוסס על תיאוריות בפסיכולוגיה וחינוך בשילוב עם מודלים ומחקרים בתחום קידום הבריאות. המודל מורכב משילוב בין צורך קיומי בסיסי לאיבר אסוציאטיבי בגוף.
החיבור בין הצורך לאיבר מפשט את משמעות הצורך ומסביר בצורה ברורה והגיונית את חשיבות הצורך.
ניקח לדוגמא את החיבור של לב-אהוב: הצורך – להרגיש אהוב, צורך קיומי ובסיסי שכולנו זקוקים לו. הלב הוא משאבת החיים שלנו, הוא דואג לספק לכל תא בגוף דם, ותא שאינו מקבל דם – לא יכול להתקיים בדיוק כפי שאי אפשר לחיות בלי תחושה של אהבה מהסביבה.
הצעד השני - תכנון
שלב התכנון הינו שלב ביניים חשוב בדרך לפתרון בעולם ההורות ובעולם קידום הבריאות.
שלב התכנון מגיע לאחר שבוצע שלב האבחון, והאבחון נכון ומדויק וכעת יש לתכנן את הצעדים הבאים. שלב התכנון יוצר סדר, בטחון, שליטה ובסופו של דבר – רוגע.
בשלב זה אנו מתבוננים על כל המודלים של כל בני המשפחה וקובעים את סדרי העדיפויות.
שלב התכנון מתייחס להתנהגויות שנרצה למזער/למגר, להתנהגויות שנרצה למנוע ולהתנהגויות שנרצה להגביר את תדירותן. בשלב התכנון נחליט לאיזה איברים-צרכים נתייחס קודם ולמה בשלב מאוחר יותר.
הצעד השלישי - ביצוע
שלב הביצוע הוא השלב השלישי ואחרון בתהליך. שלב זה מאופיין במגוון רחב של אפשרויות ודרכים וכל הורה יכול למצוא את הדרכים שמתאימות לו יותר והכי חשוב אלו שהוא יוכל ליישם בפועל במשפחתו.
כשם שיש דרכים שונות לצייר שמש, דרכים שונות לפתור תרגיל במתמטיקה, דרכים מגוונות להציג רעיון, ישנן דרכים שונות להגיב למצבים משפחתיים שונים. אם נרצה לשנות את התגובה של האחר, תחילה נצטרך לשנות את התגובה שלנו. נוכל להשתמש במשחק, חוש הומור, טקסים, גישה חיובית, יצירתיות ועוד.
המסע ל'הורות בריאה' יחל לרקום עור וגידים במשפחתכם,
אם תאפשרו למודל גוף המשפחה להשתלב בשגרת היומיום המשפחתית.
Comments